Alap Bőrtípusok

10 lépéses koreai arcápolás rutint néztük meg korábban az alapoktól. Mint a hogy említettem semmi sincs kőbe vésve, a rutint saját bőrtípusodhoz idomíthatjuk, esetlegesen, ha van konkrét bőrprobléma, ezért nézzük is meg milyen 4 altípusai vannak a bőrnek, hogyan csoportosíthatjuk.

A bőrtípusunkat alapvetően a genetika határozza meg, viszont külső és belső tényezők befolyásolják állapotát. Ezek a tényezők lehetnek például a levegő hőmérséklete, minősége, UV sugárzás, életmódunk hatványozottan befolyásolja, milyen gyógyszereket szedünk, ha dohányzunk, vagy a túlzott alkoholfogyasztás stb.

Ezek együttesen a faggyúmirigyek működésére és a bőr természetes hidratáló képességére vannak hatással, meghatározzák a bőrünk állapotát és típusát.

Alap bőrtípusok:

  • Száraz bőr
  • Zsíros bőr
  • Kombinált bőr
  • Normál bőr

Száraz bőr

A normál bőrhöz képest kevesebb faggyút termel, ezért lipidhiány lép fel. Azért, hogy a nedvesség a bőrben maradjon: a lipidek jelenléte szükséges, emellett védőpajzsként is szolgál a külső behatásokkal szemben.

Érzetre feszül, viszket, fakó, kipirosodásra hajlamos és hámlik. Az egyensúly felborulását elsősorban az okozza, hogy csak nagyon vékony védőréteggel rendelkezik, ami hamar kiszárad. Ezért egy nagy adag nedvesség jót tesz neki.

Zsíros bőr

Fokozott a faggyútermelés jellemzi. Seborrhea néven ismert ez a túltermelődés, két típusa van, az olajos és száraz seborrhea. Számos tényező van rá befolyással például, a genetika, gyógyszerek, egészségtelen ételek, a hormonális változások és a stressz.

Olajosan fénylő részek, tág pórusok, mitteszerek, pattanások, akne és gyulladt bőr jellemzi: nem csupán a tinik szenvednek a fokozott faggyútermeléstől.

Kombinált bőr

Mitől „kombinált” a kombinált bőr?

A kombinált bőr, meglepő módon bőrtípusok keveréke. T-zóna mentén és az orcák bőrének típusa különböző. Tisztázzuk mi is az a  T-zóna: a homlok, az orr és az áll vonalát jelenti.

A szárazabb részét a faggyú termelés hiánya és a megfelelő lipid hiány, a zsírosabb részt a faggyú túltermelése.

Az arcápolási rutin folyamán itt tehát mindkét végletet figyelembe kell venni.

Normál bőr

Szofisztikált kifejezéssel a kiegyensúlyozott bőrt eudermikusnak nevezzük, a faggyútermelés elegendő zsírmennyiséget állít elő, azaz se túl száraz és se túl zsíros.

Jellemzői:

  • zárt pórusok és tiszta, nincsenek elváltozások
  • jó a vérkeringés
  • kiegyensúlyozott, hidratált,ideális textúra, tapintása kellemes
  • egyenletes szín, egységes bőrtónus
  • az érzékenységre nem hajlamos

A normál bőrtípusba tartozók bőre idővel, a kor előrehaladtával szárazabbá válhat, valamint a nem megfelelő életvitel könnyen megbillentheti ezt az egyensúlyt.